Een blik in de geschiedenis van de LDI *).
In 1886 trok vanuit Kaiserswerth bij Düsseldorf een aantal protestantse religieuzen, diakonessen genaamd, naar Amsterdam om een diakonessen ziekeninrichting te beginnen. Kaiserswerth was niet zozeer de bakermat van het diakonessenwerk, maar wel de plaats waar het fenomeen "vrouw in 't ambt" nieuw leven was ingeblazen. Het was dan ook in datzelfde Kaiserswerth dat Florence Nightingale, de grondlegster van de moderne verpleging in de tweede helft van de 19de eeuw, haar eerste werkervaring had opgedaan.
De pionierende Duitse diakonessen streken eerst neer aan de Amsterdamse Bloemgracht, een locatie die al gauw ongeschikt voor hen bleek. De diakonessen ziekeninrichting die zij voor ogen hadden, moest namelijk niet alleen een Moederhuis omvatten, waarin de diakonessen en "proefzusters" woonden, maar ook een ziekenhuis, waar de vrouwen werkten en hun opleiding kregen. Naast verpleging van patiënten in het ziekenhuis zorgden de diakonessen ook voor wijkverpleging van zieken thuis.
Kortom, een heel bedrijf, dat noodgedwongen uitweek naar de rand van de stad aan het Vondelpark, daar waar de tram ophield. Daar, aan de Van Eeghenstraat, werden in 1898 drie nieuwe gebouwen, het diakonessenhuis, het ziekenhuis en de kapel, feestelijk in gebruik genomen. Het belang van die gebeurtenis werd nog eens onderstreept door het bezoek, een klein jaar later, van de pas ingehuldigde Koningin Wilhelmina en haar moeder Koningin Emma. Ook bij het tienjarig jubileum in 1908 bezocht de koningin de diakonessen, toen samen met prins Hendrik.
De Lutherse Diakonessen Inrichting heeft bijna honderd jaar een belangrijke rol gespeeld in de Amsterdamse ziekenverzorging. Maar de veranderende omstandigheden en de fusiegolf van de jaren tachtig van de vorige eeuw hadden ook voor deze instelling gevolgen. Samengesmolten met twee andere ziekenhuizen heeft zij een nieuw complex in Amsterdam Noord betrokken en haar gebouwen in Zuid verkocht.
*) Bron: Luthers Diakonessenwerk. Geschiedenis van 100 jaar Lutherse Diakonessen Inrichting te Amsterdam, dr Ant. Johannes, De Walburgpers, 1986.